De Russische president Vladimir Poetin beschouwt zichzelf niet als president voor het leven. 

Hij sluit niet uit dat hij in 2018 opgaat voor een nieuwe termijn van zes jaar, maar na 2024 aanblijven zou 'slecht zijn voor het land'. Dat zegt Poetin in een interview met het persbureau TASS dat zondag is verspreid.

Poetin (62) leidt Rusland feitelijk sinds hij in 2000 voor het eerst werd gekozen.

Na het grondwettelijke maximum van twee opeenvolgende termijnen van vier jaar te hebben voltooid, maakte hij tijdelijk plaats voor Dmitri Medvedev, maar bleef hij als premier de dienst uitmaken. In 2012 werd hij opnieuw gekozen, nu voor een termijn van zes jaar.

Tegen TASS zei Poetin dat hij zijn beslissing om zich in 2018 herkiesbaar te stellen zal laten afhangen van de toestand in het land en zijn 'eigen gemoed'.

Vrienden straffen

In het interview kwam Poetin steeds maar terug op wat hij zag als pogingen in binnen- en buitenland om zijn bewind te ondermijnen.

De westerse sancties tegen Russische personen en bedrijven vanwege Oekraïne zijn volgens hem een poging om zijn vrienden te straffen, "gedreven door de wens een splijting te veroorzaken in de elite en, wellicht, de samenleving". Maar tot ongenoegen van het Westen blijft de Russische samenleving vierkant achter hem staan, zo zei Poetin.

Dat niet alle Russen hem steunen is hun goed recht, zo lang hun kritiek opbouwend is en ze zich houden aan de wet. Maar zijn regering zal iedereen die de staat probeert te verzwakken keihard aanpakken.

"Ze zitten in je, deze bacillen, deze bacteriën, ze zitten er de hele tijd. Maar als een organisme sterk is, kan je de griep altijd van je af houden dankzij je immuunsysteem."

Media

Wetten die buitenlandse financiering van non-gouvernementele organisaties en buitenlandse eigendom van mediaorganisaties aan banden leggen, zijn nodig om te verhinderen dat buitenlandse belangen de Russische politiek beïnvloeden, zo zei hij.

Amerikaanse kranten zijn niet per se onafhankelijk omdat ze kritiek kunnen leveren op Barack Obama, zei Poetin. "Hoe kunnen ze onafhankelijk zijn als ze samenwerken met de politieke tegenstanders van de baas van het Witte Huis? Er is geen onafhankelijkheid; er is een volledige afhankelijkheid en het dienen van bepaalde krachten."

Volgens Poetin kent Rusland ook kritische kranten, die hij soms wel moet lezen, omdat zijn perssecretaris "allerhande vuiligheid" bij hem langs komt brengen.