De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius wordt niet voorgetrokken in de Kgosi Mampuru II-gevangenis van Pretoria. Dit heeft het Zuid-Afrikaanse gevangeniswezen zondag beklemtoond.

De instelling reageerde daarmee op mediaberichten dat Pistorius zijn 28e verjaardag zaterdag heeft gevierd met familie waarbij de regels van de penitentiaire inrichting werden overtreden.

Zo zouden broer Carl en zus Aimee spullen van buiten de gevangenis hebben meegebracht die normaal niet zijn toegestaan voor veroordeelden, inclusief een taart en ballonnen. De gasten van 'Blade Runner' zouden ook twee uur lang op bezoek zijn geweest, twee keer zo lang als toegestaan.

Hun auto's werden tot het gevangeniscomplex toegelaten zonder te zijn doorzocht en de broer en de zus mochten een andere uitgang nemen om aan persfotografen te ontsnappen, aldus Zuid-Afrikaanse media zondag.

Doodslag

Pistorius werd 21 oktober veroordeeld tot vijf jaar cel wegens doodslag. Hij schoot in februari dwars door een deur in zijn woning zijn vriendin Reeva Steenkamp dood.

Volgens aanklagers was het moord, volgens Pistorius een vergissing omdat hij in paniek een inbreker achter de deur vermoedde.