Het Israëlische leger heeft zondag een Palestijnse man doodgeschoten in de Gazastrook. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gemeld. 

Het is de eerste dodelijke schietpartij sinds de vijftig dagen durende oorlog tussen Israël en en de Palestijnse Hamas-beweging in augustus ten einde kwam, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Het slachtoffer zou een 32-jarige boer zijn. Volgens medici is hij in zijn rug geschoten, ten oosten van het noordelijke vluchtelingenkamp Jabalya.

Een van zijn familieleden zegt dat hij op zoek was naar zangvogels, die in bomen nestelen bij de Israëlische grens en veel geld opleveren op de markt in Gaza.

Volgens het Israëlische leger is er geschoten op twee Palestijnse mannen die de Israëlische omheining naderden. Een van hen is geraakt, nadat de twee waarschuwingsschoten zouden hebben genegeerd.

Tijdens de recente Gaza-oorlog zijn ruim 2100 Palestijnen 73 Israëliërs zijn gedood. Israël laat vanaf deze week weer bouwmaterialen toe tot de Gazastrook voor de wederopbouw van zo'n 50.000 woningen en openbare gebouwen die beschadigd of verwoest zijn.

Video: leger schiet Palestijn dood in Gaza

Politieagent

Een Israëlische politieagent is aangeklaagd wegens doodslag omdat hij een jonge Palestijnse betoger doodschoot. Aanklagers beschuldigen hem ervan doelbewust een echte kogel tussen zijn rubberen kogels te hebben gestopt.

De vader van het 17-jarige slachtoffer wil dat de agent wegens moord wordt vervolgd. De tiener werd neergeschoten tijdens een demonstratie in mei waarbij Palestijnen stenen gooiden naar Israëlische troepen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De beklaagde, een agent van de paramilitaire grenspolitie, is anderhalve week geleden opgepakt. Zijn identiteit is niet naar buiten gebracht. Op doodslag staat maximaal twintig jaar cel, op moord levenslang. Tijdens de demonstratie werd er nog een tiener gedood, maar daar is nog niemand voor opgepakt.

Wet

Het Israëlische kabinet heeft een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd waarin Israël wordt omschreven als de natiestaat van het joodse volk.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement, maar zal de spanningen met de Arabische Israëliërs en de Palestijnen zeker doen toenemen. Het kan ook tot een breuk leiden binnen de coalitie van premier Benjamin Netanyahu, vanwege het felle verzet van twee gematigde partijen.

Het wetsvoorstel voorziet in erkenning van het joodse karakter van Israël. De joodse wet wordt geïnstitutionaliseerd als inspiratie voor wetgeving en het Arabisch wordt afgeschaft als officiële taal. Tegenstanders zeggen dat het voorstel het democratische karakter van Israël ondergraaft; sommige rechtengroepen noemen het racistisch.

Arabieren vormen ongeveer een vijfde deel van de bevolking van Israël.

Alle berichten over het Midden-Oostenconflict | Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen