In Syrië en Irak zijn in totaal zeker zestig Duitse strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat gedood. Negen van hen zijn omgekomen door zelfmoordaanslagen.

Dat zei het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdient BfV, Hans-Georg Maaßen, tegen Welt am Sonntag.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei vrijdag dat er volgens de laatste schattingen circa 550 radicalen naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten zijn vertrokken en dat hun aantal in rap tempo toeneemt.

Volgens Maaßen zijn er inmiddels 180 IS-strijders teruggekeerd naar Duitsland. De autoriteiten houden hen in de gaten, maar kunnen ze niet rond de klok bewaken.

In Syrië hebben bombardementen van de internationale coalitie tegen IS tot nu toe zeker 910 mensen het leven gekost. Onder hen zijn 785 vooral buitenlandse IS-strijders, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Irak

Zeker tien Iraakse militairen, Koerdische peshmerga's en sjitische militieleden zijn zondag omgekomen bij gevechten met IS-strijders. Ruim dertig raakten gewond, zei een medische bron tegen het Britse persbureau Reuters. Het aantal doden of gewonden aan de kant van IS is niet bekend.

Het Iraakse leger heeft zondag twee oostelijke plaatsen aangevallen die al maanden in handen zijn van IS. Het gaat om Jalawla en Saadiya in de provincie Diyala, die grotendeels onder controle staat van de Iraakse autoriteiten en peshmerga's.

In het noorden doorbrak het leger vorige week de maandenlange IS-belegering van de grootste olieraffinaderij van het land bij de stad Baiji. In de westelijke provincie Anbar blijft IS echter terreinwinst boeken. Sinds twee dagen proberen de extremisten de regionale hoofdstad Ramadi in te nemen.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS