De Amerikaanse militaire missie in Afghanistan die gepland staat voor volgend jaar wordt uitgebreider dan is afgesproken.

De krant New York Times schrijft vrijdag (lokale tijd) dat president Obama daar in het geheim opdracht voor heeft gegeven. Amerikaanse troepen zullen actief gaan meevechten tegen de Taliban en andere militante bewegingen.

De krant baseert dat op verklaringen van meerdere militaire en overheidsfunctionarissen, die hiervan wisten. In mei zei Obama nog dat de kleine groep militairen die is achtergebleven zich alleen zou bezighouden met het opleiden van Afghaanse soldaten en het opsporen van ''al-Qaeda-restanten".

Behalve militairen op de grond, voorziet het nieuwe plan ook in de inzet van gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en drones die het Afghaanse leger moeten bijstaan. Volgens een Amerikaanse functionaris zullen de Amerikanen geen patrouilles uitvoeren of de Taliban aanvallen.

''We zullen niet langer mensen aanvallen omdat ze tot de Taliban behoren'', zei de functionaris. ''Als de Talibanleden de VS of de Afghaanse regering bedreigen of Al-Qaeda steunen, dan zullen we wel de nodige maatregelen nemen.''

Zware druk

De beslissing is het resultaat van een tweestrijd tussen Obama, die beloofde een eind te maken aan de oorlog in Afghanistan, en het Pentagon, dat de Amerikaanse troepen graag actief ziet in Afghanistan.

Volgens adviseurs van de president heeft Obama de beslissing onder zware druk van het ministerie van Defensie genomen. Militaire adviseurs noemen het juist een halfslachtige beslissing die Obama heeft gemaakt met het oog op de binnenlandpolitiek in de VS.