De FBI heeft vrijdag twee mannen opgepakt die explosieven hadden gekocht om te gebruiken bij een protest in de Amerikaanse plaats Ferguson.

In die voorstad van St. Louis hangt al tijden een gespannen sfeer. Dat heeft te maken met de aanstaande uitspraak van een onderzoeksjury of een blanke agent vervolgd moet worden voor het doodschieten van een zwarte tiener in augustus.

De twee zouden lid zijn van de militante New Black Panther Party, een linkse partij die opkomt voor de rechten van Afro-Amerikanen. Volgens tv-zender CBS wilden ze van de explosieven pijpbommen maken. Een aantal dagen eerder probeerden ze nog onder valse voorwendselen aan een vuurwapen te komen, liet een beambte weten.

De Amerikaanse president Barack Obama vroeg de demonstranten juist om vooral geen geweld te gebruiken. "Dit is een land waar iedereen zijn mening mag uiten en waar iedereen vredevol mag protesteren tegen zaken waarvan die denkt dat ze onjuist zijn", zei de president in een interview met tv-zender ABC, dat zondag wordt uitgezonden. "Maar een gebeurtenis als deze gebruiken als excuus voor geweld, is in strijd met de wet en in strijd met wie wij zijn."

De dood van de tiener leidde tot demonstraties en rellen, die weken aanhielden. Gevreesd wordt dat het opnieuw onrustig wordt in Ferguson als de uitspraak van de onderzoeksjury is geweest.