Een Russische spionne, die samen met haar man in 2013 werd veroordeeld in een Duitse spionagezaak, is vervroegd vrijgekomen.

Dat melden Duitse media vrijdag.

Het duo won informatie in over militaire en politieke strategieën van de EU en de NAVO. Ze kregen daarbij hulp van de Nederlander Raymond P., die als ambtenaar werkte bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg daarvoor twaalf jaar cel.

De 48-jarige spionne, die zichzelf Heidrun Anschlag noemt, is teruggekeerd naar Rusland. Haar 53-jarige man blijft voorlopig in de gevangenis.

Mogelijk is er sprake van een uitwisseling tussen Russische en Duitse spionnen.

De spionnen werden in 2011 opgepakt. Ze werden schuldig bevonden aan spionage voor de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie, en later de SVR, de buitenlandse inlichtingendienst van Rusland. Hiervoor werd Heidrun tot 5,5 jaar cel veroordeeld. Haar man kreeg een gevangenisstraf van 6,5 jaar.

Voetbalvideo's

De spionnen stuurden informatie door via onder meer YouTube. Ze spraken geheime boodschappen in als commentaar bij voetbalvideo's. Ook verstopten ze documenten onder bomen, die later werden meegenomen door medewerkers van het Russische consulaat in Bonn.

De twee vestigden zich in 1988 in West-Duitsland, nog voor de val van de Berlijnse Muur. In het dagelijks leven studeerde Andreas voor ingenieur en werkte hij in de auto-industrie. Heidrun was huisvrouw.