De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif hebben een voorstel om de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma uit een impasse te halen.

Dat melden anonieme bronnen rond het overleg vrijdagavond tegen persbureau Reuters. Over de inhoud van de plannen konden de ingewijden niets concreets zeggen.

Kerry praatte vrijdag met Zarif in Wenen over het atoomprogramma van Iran. De Amerikaanse en Iraanse minister zouden eigenlijk vrijdag weer vertrekken uit Oostenrijk. Ze wilden met andere leiders overleggen hoe ze de gesprekken uit het slop konden trekken, maar 's avonds gingen ze toch weer aan de onderhandelingstafel zitten.

Iran en zes wereldmachten (Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) onderhandelen al lange tijd over het Iraanse kernprogramma. De partijen proberen voor 24 november een overeenkomst te bereiken die een einde moet maken aan het voortslepende dispuut.

Lastige klus

Ingewijden zeiden eerder dat de kans klein is dat de deadline maandag wordt gehaald, omdat de partijen er op cruciale punten niet uit lijken te komen.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, zei vrijdag in Wenen dat het een lastige discussie is. ''Het is duidelijk dat iedereen een deal wil sluiten. Maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen de partijen.''

De internationale gemeenschap wil garanties dat Iran geen kernbom bouwt. In ruil daarvoor worden economische sancties tegen Iran opgeheven. Iran houdt vol dat het kernprogramma alleen wordt gebruikt om energie op te wekken.

Bekijk video: