De Britse gijzelaar John Cantlie is vrijdag in een video-opname van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verschenen. De Brit zegt dat hij met vijf andere gegijzelden voor dood is achtergelaten door hun regeringen.

''Het ergste gevoel ter wereld'', zo zegt Cantlie.

Hij verwijt de VS en Groot-Brittannië dat ze weigeren te onderhandelen over losgeld, zoals de Fransen zouden doen, of een gevangenruil.

De fotojournalist spreekt over een mislukte reddingspoging door de Verenigde Staten op 4 juli, die ''extreem duur en complex was''. IS had die aanval voorzien en heeft hem samen met de andere gijzelaars voor slechts een paar centen naar een andere plek gebracht, zegt Cantlie in de propagandavideo.

Goedkoper

Cantlie zegt dat het goedkoper is om losgeld te betalen en veiliger om te onderhandelen over een gevangenenruil, dan een geldverslindende en riskante militaire operatie uit te voeren. Hij vraagt zich af waarom Washington en Londen dat niet doen.

Het is de zesde video van IS waarin Cantlie verschijnt. De Brit is gekleed in een oranje shirt en zit aan een tafel. Het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden zijn geschoten. Ook is niet bekend of het zijn eigen tekst is.

Eerdere opname

De 43-jarige fotojournalist werd twee jaar geleden in Syrië door IS-leden ontvoerd. Er zouden in totaal acht opnames van hem zijn gemaakt die één voor één naar buiten worden gebracht. Vorige week verscheen er een opname waarin Cantlie door de Syrische grensstad Kobani zegt te lopen en verslag lijkt te doen van de strijd daar.

Het is de eerste video die IS naar buiten brengt sinds de onthoofdingsvideo van zondag, waarin de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en Syrische militairen worden gedood. Het was de vijfde IS-onthoofdingsvideo van een gegijzelde westerling.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS