Het aantal Duitsers dat naar Irak of Syrië reist om zich bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS) aan te sluiten, neemt in rap tempo toe.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wijzen de laatste schattingen er op dat circa 550 radicalen naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten zijn vertrokken.

Kort geleden waren dat er nog 450, zo zei De Maizière vrijdag. De bewindsman zei dat de autoriteiten geen "absolute zekerheid" hebben dat radicalen aanslagen in Duitsland willen plegen. "We doen al het mogelijke om dat te voorkomen", zei De Maizière.

Volgens hem hebben de Duitse autoriteiten circa 230 mensen in het vizier hebben. "Dat zijn mensen van wie het waarschijnlijk is of van wie niet is uit te sluiten dat ze een aanslag voorbereiden."

Alarm

Eind oktober sloeg het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdient BfV, Hans-Georg Maassen, alarm over de snelle groei van het aantal salafisten in Duitsland. Hij zei dat ruim 6.300 mensen tot deze fundamentalistische stroming binnen de islam horen.

Luttele jaren geleden werden nog 2.800 salafisten geteld.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS