De Amerikaanse en Iraanse ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Javad Zarif, hebben de besprekingen over een nieuw nucleair akkoord in Wenen verlaten.

Dat meldt persbureau AP vrijdag.

De Amerikaanse minister Kerry had zich donderdag bij de besprekingen gevoegd, maar is vrijdag naar Parijs vertrokken. Daar voert hij overleg met Europese partners.

Ook de Iraanse minister Zarif heeft Wenen verlaten. Volgens het Iraanse persbureau IRNA is hij teruggekeerd naar Iran om daar te overleggen over de onderhandelingen. Het is nog onbekend of en wanneer de Iraanse minister terugkeert naar de besprekingen in Wenen.

Uit een verklaring van de Amerikaanse regering blijkt dat ook nog niet bekend is of Kerry weer teruggaat naar Wenen. Dat hangt er naar verwachting van af of zijn Iraanse collega Zarif zal terugkeren met nieuwe voorstellen.

Deadline

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en zijn Britse collega Philip Hammond hebben de besprekingen in Wenen ook verlaten. Hammond zei nog hoop te koesteren om tot een akkoord te komen, maar liet daarnaast weten dat er "nog een lange weg te gaan is voor de deadline".

In Wenen wordt al enkele dagen overlegd tussen Iran, de VS, Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk China en Rusland om te komen tot een nieuw akkoord over het nucleaire programma van Iran. Het is echter nog steeds niet bekend of de onderhandelingen voor de deadline van maandag een nieuw akkoord op zullen leveren.

Bronnen rond de onderhandelingen zeiden donderdag dat ze verwachten dat er voor maandag geen nieuw akkoord gesloten zal worden en dat de besprekingen daarom ook dit keer verlengd zullen worden.