De enorme lading sneeuw die met name in de Amerikaanse staat New York is gevallen, zorgt ook vrijdag voor problemen. 

Een bejaardentehuis werd ontruimd, mensen zitten dagen vast in hun huizen en inmiddels zijn twaalf mensen overleden door het barre winterweer.

Volgens Amerikaanse media 'kraken de daken' in het gebied rond de stad Buffalo, die verreweg het zwaarst is getroffen. Daar is, sinds het dinsdag begon met sneeuwen, plaatselijk bijna 2,5 meter sneeuw gevallen.

De krakende daken zijn ook de oorzaak van de laatste sterfgevallen; twee bejaarden die geëvacueerd moesten worden uit hun verzorgingstehuis vanwege instortingsgevaar, overleden tijdens de ontruiming.

Gary Lehsten was volgens Sky News juist blij dat hij zijn huis weer uit kon. De voordeur kon niet meer open door de sneeuw en dus zat hij vier dagen gevangen, voordat hij door soldaten werd bevrijd.

"Alle sneeuw viel van het dak voor mijn deur. Ik kon hem niet open krijgen", aldus een opgeluchte Lehsten. Hij is één van de vele mensen die de afgelopen dagen zijn gered uit kantoren, winkels, auto's en bussen.

Buffalo Bills

De Buffalo Bills, een American Footballclub, biedt iedereen die wil helpen het stadion leeg te scheppen, een tientje per uur. Desondanks is een wedstrijd van de club verplaatst vanwege de sneeuwmassa op het veld, die naar schatting 220.000 ton weegt.

De sneeuw zorgt, naast alle overlast, ook voor pret. Op sociale media duiken filmpjes op van mensen die van daken springen in de zachte sneeuw. Ook bezoeken mensen elkaar volgens de New York Times te voet, terwijl ze sleetjes met bier meesleuren.

Zaterdag dooi

De sneeuwpret zal echter van korte duur zijn, want zaterdag valt de dooi in. Dat betekent dat het enorme sneeuwdek snel zal smelten, wat lekkages en overstromingen kan veroorzaken.

Bovendien gaat het ook nog eens regenen en dat levert weer gevaar op voor de toch al zwaarbeladen daken als het regenwater in de sneeuw op het dak wordt opgenomen.