Congo is officieel ebolavrij. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag gezegd dat de uitbaak van de ziekte in het land voorbij is.

Een week terug verklaarde de regering van de Democratische Republiek Congo al hetzelfde. Toen waren er namelijk al 42 dagen - de dubbele incubatietijd van de ziekte - geen nieuwe gevallen gemeld volgens de regering.

De WHO verklaarde dat ''de 42-dagen grens'' pas vrijdag is gehaald. In totaal werden er 66 mensen ziek, en gingen er 49 dood.

De uitbraak van het virus staat los van de veel grotere uitbraak in met name de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Guinee en Liberia.

Video: Zo valt ebola het lichaam aan

5.500 doden

Het aantal mensen wereldwijd dat is bezweken aan het ebolavirus is inmiddels opgelopen tot bijna 5.500. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren tot dinsdag 5.459 doden gevallen.

In totaal zijn ruim 15.000 mensen verspreid over acht landen ziek geworden van het virus. Vorige week woensdag stond het dodental op 5.147 en het aantal besmettingen op ruim 14.000.

In Guinee, Liberia en Sierra Leone lijkt maar geen einde te komen aan de epidemie. "Het virus en de verspreiding daarvan blijft hardnekkig", zei de WHO vrijdag.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola