Volgens voormalig rebellenleider Igor Strelkov krijgen de Oekraïense separatisten flink wat hulp van de Russen.

In een interview met de nationalistische Russische krant Zavtra zegt hij bovendien dat het vooral Russische troepen "op vakantie" waren, die eerder dit jaar Mariupol belegerden en dat Strelkov zichzelf als "hoofdverantwoordelijke" ziet voor de strijd in het oosten van Oekraïne.

Strelkov verliet de rebellenbeweging aan het begin van deze herfst en zit nu in Rusland. Volgens hem worden de rebellen vanuit daar geholpen, al laat hij zich niet uit over het leveren van wapens. "Ik kan niet zeggen dat wij ze in alles voorzien, maar we helpen ze echt", zegt Strelkov. 

Eind deze zomer bestond het rebellenleger dat de stad Mariupol belegerde voor het grootste deel uit Russische soldaten ,,die op vakantie waren'' om mee te helpen in de strijd. 

Inlijven

Hijzelf en zijn eenheden waren het echter die het conflict tot een oorlog maakten. Strelkov toog namelijk vanuit Moskou naar Oekraïne, en werd daar de minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk. "Als onze eenheid de grens niet was overgestoken, was alles uitgedoofd. Wij hebben bij wijze van spreken het vliegwiel een zetje gegeven", legt hij uit.

De separatisten hoopten dat Rusland de Donbas, of Nieuw-Rusland zoals Strelkov het gebied rond Donetsk en Loehansk noemt, zou inlijven. Dat was immers met het schiereiland de Krim ook gebeurd. "Toen ik begreep dat Rusland ons niet in zou nemen, was dat een schokkend besluit voor ons'' zegt Strelkov.

Vliegramp MH17

Hij was ook één van de eersten waar beschuldigende vingers op wezen na het neerstorten van het vliegtuig van Malaysia Airlines.

Dat had alles te maken met een bericht van Strelkov op sociale media over het neerhalen van wat volgens hem een regeringsvliegtuig was: "We hadden jullie gewaarschuwd, vlieg niet in ons luchtruim", schreef hij.

Toen bleek dat het vliegtuig met vluchtnummer MH17 was neergestort, en waarschijnlijk neergehaald, verwijderde hij snel dat bericht. In het interview met Zavtra wordt echter met geen woord gerept over MH17.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne