In Mexico zijn duizenden betogers donderdag de straat op gegaan om te protesteren tegen president Pena Nieto. Ze zijn woedend om de manier waarop zijn regering is omgegaan met de ontvoering van zeker 43 studenten.

In de hoofdstad Mexico-Stad gooiden betogers molotovcocktails naar de oproerpolitie al voordat de demonstraties begonnen. Gewonden zijn er volgens de politie niet gevallen.

De sfeer werd grimmig toen drie verschillende protestmarsen het centrale plein in de hoofdstad bereikten. Daar ging onder meer de beeltenis van president Enrique Pena Nieto in vlammen op.

Sommige actievoerders botsten buiten het presidentieel paleis met de politie, die massaal aanwezig was om het gebouw te beschermen. 

De verdwenen studenten werden op 26 september door de politie in de plaats Iguala meegenomen en overgeleverd aan een drugsbende. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Sommige actievoerders droegen spandoeken met opschriften als ''de staat heeft het gedaan''. Ook familieleden van de verdwenen studenten liepen mee.

Burgemeester

De voormalige burgemeester van Iguala waar in september zes mensen werden doodgeschoten en de studenten verdwenen is officieel van moord en doodslag beschuldigd.

Het brute optreden tegen de studenten zou te maken hebben gehad met een politiek en sociaal evenement van de burgemeestersvrouw. Zij vreesde dat de als extreemlinks te boek staande studenten haar evenement kwamen verstoren.

Video: Protest in Mexico