Een groot telecombedrijf uit Groot-Brittannië heeft een belangrijke rol gespeeld in het afluisterschandaal rond de Amerikaanse inlichtingendiensten NSA, dat werd onthuld door Edward Snowden.

Dat meldt het Britse Channel 4 News.

Het zou gaan om een bedrijf dat in juli 2012 is overgenomen door Vodafone: Cable and Wireless.

De Britse tv-zender zou door Snowden gelekte documenten hebben ingezien. Daaruit blijkt dat het bedrijf onderdeel was van een geheim project, waarvoor bedrijven grote hoeveelheden internetverkeer verzamelden: een kwart van dat verkeer loopt door het Verenigd Koninkrijk.

De Britse inlichtingendienst GCHQ zou volgens Channel 4 News met particuliere bedrijven zoals Cable and Wireless een soort geheime vennootschappen hebben ontwikkeld. De bedrijven werden vermeld onder codenamen. Zo heette Cable and Wireless 'Gerontic'.

Het bedrijf zou de GCHQ onder andere hebben geholpen bij het testen van afluisterapparatuur. Cable and Wireless zou zelfs een medewerker van de Britse inlichtingendienst in voltijd-dienst hebben.

Ook zou het bedrijf ervoor hebben gezorgd dat Britse spionnen de privé-communicatie van miljoenen internetgebruikers over de hele wereld konden verzamelen.

Vodafone

In een reactie benadrukte Vodafone dat de GCHQ nooit directe toegang tot haar netwerk is verleend. Volgens het telecombedrijf had de inlichtingendienst enkel toegang tot de klantengegevens kunnen krijgen met toestemming van Vodafone zelf. Dat zou ook gelden voor andere telecombedrijven.

Lees alles over het afluisterschandaal van de NSA