De strijd in Oost-Oekraïne heeft afgelopen maand aan bijna driehonderd mensen het leven gekost. Het gammele staakt-het-vuren tussen rebellen en leger heeft het geweld geen halt kunnen toeroepen. 

Er vinden rechtenschendingen plaats die mogelijk oorlogsmisdrijven genoemd kunnen worden. Dat hebben mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Sinds medio april heeft het Oekraïense conflict zeker 4.317 mensenlevens geëist, aldus het VN-rapport. Het aantal ontheemden is afgelopen maand opgelopen tot ruim 465 duizend.

Gewapende groepen maken zich volgens de onderzoekers schuldig aan mensenrechtenschendingen, waaronder marteling, detentie, executies, dwangarbeid en seksueel geweld. Deze misdrijven komen neer op 'misdaden tegen de menselijkheid'.

Loopgravenoorlog

De strijd tussen rebellen en leger begint steeds meer de vorm van een loopgravenoorlog te krijgen, met vervaging van de rechtsorde en de opkomst van parallelle staatjes, zoals de Volksrepubliek Donetsk, tot gevolg.

In het rapport wordt aangedrongen op verzoeningspogingen tussen de strijdende partijen. Ondertussen voerden de leiders van Oekraïne, Polen en Moldavië donderdag overleg in de Moldavische hoofdstad Chisinau over de Russische invloed in Oost-Oekraïne. Ze waren het er over eens dat Oekraïne en Moldavië hun pro-Europese koers vervolg moeten geven.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne