De Amerikaanse president Barack Obama heeft een omstreden immigratieplan bekendgemaakt. Daardoor kunnen vijf miljoen illegalen in de Verenigde Staten blijven.

Dat heeft Obama in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) gezegd in een toespraak.

Het gaat om mensen die langer dan vijf jaar in de VS verblijven. Zij kunnen een verzoek doen om van de deportatielijst te worden verwijderd. Zij moeten zich dan registreren en ouders zijn van in Amerika geboren kinderen. Deze groep immigranten bestaat uit ruim vijf miljoen mensen.

Verder zei Obama dat het voor hoogopgeleide immigranten makkelijker wordt om in de VS te blijven en dat illegalen die de wet overtreden sneller worden teruggestuurd. Ook worden de grenscontroles aangescherpt.

Het op de schop nemen van het Amerikaanse immigratiesysteem is een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Obama. Hij wil naar eigen zeggen het "kapotte immigratiesysteem herstellen".

Video: De bekendmaking van het immigratieplan

Geen generaal pardon

De president benadrukte dat geen sprake is van een generaal pardon. Illegalen krijgen niet de kans om zich permanent in de VS te vestigen. Ze krijgen volgens Obama ook niet dezelfde rechten als andere burgers. "Sommige critici spreken over amnestie, maar dat is het niet", aldus Obama. "Alles wat we zeggen is: we gaan je niet uitzetten."

Obama vroeg de oppositie zich redelijk op te stellen. "Laat een meningsverschil over een onderwerp geen reden zijn om dwars te liggen op alle punten", zei hij. Die opmerking was niet uit de lucht gegrepen: de Republikeinen, die een meerderheid krijgen in het Congres, hebben al aangekondigd zich te verzetten tegen het plan.

Compromis

Jarenlang heeft de president tevergeefs getracht tot een compromis te komen met de Republikeinen in het Congres. Nu de Republikeinen bij de recente tussentijdse verkiezingen een meerderheid hebben gewonnen in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, heeft Obama besloten zelf te handelen. 

Obama voert het immigratieplan in middels een decreet, een manier voor de president om zelf besluiten te nemen. Hij passeert daarbij het Congres; een manier van werken die veel Amerikaanse politici tegen de borst stuit.

Deportaties

In Amerika leven naar schatting elf miljoen illegale immigranten. Veel conservatieve Amerikanen zijn van mening dat die immigranten terug moeten naar hun land van herkomst, door gedeporteerd te worden. 

Een groot deel van de illegale immigranten woont echter al jaren in Amerika en deportaties hebben grote gevolgen voor het gezinsleven dat zij in Amerika hebben opgebouwd.

Republikeinen

De Republikeinen zullen er alles aan doen om de hervormingen van Obama ongedaan te maken. Leiders van de Republikeinen waarschuwden de president donderdag dat hij met vuur speelt. 

De Republikeinen kunnen kiezen uit verschillende instrumenten. Ze kunnen bijvoorbeeld een afzettingsprocedure beginnen of de overheid platleggen door de geldkraan dicht te draaien. Anderen reppen van het tegenhouden van alle kandidaten die Obama voordraagt voor benoeming door de Senaat.

Dit zijn de conclusies na de grote immigratiespeech van Obama

Tussentijdse verkiezingen VS