De Israëlische politie heeft de familie van de Palestijnen die deze week een bloedige aanslag pleegden op een synagoge in Jeruzalem verteld dat hun huizen zullen worden vernietigd. 

Dat heeft de familie gezegd volgens AP. Premier Benjamin Netanyahu heeft opdracht gegeven tot het vernietigen van de huizen als strafmaatregel. 

Woensdag werd al het huis opgeblazen van een Palestijn die eind oktober een aanslag zou hebben gepleegd waarbij twee mensen omkwamen. In augustus werd voor straf het huis vernietigd van de Palestijnen die verantwoordelijk waren voor de ontvoering en dood van drie Israëlische tieners.

Zeker vier mensen werden dinsdag door twee gewapende mannen gedood. Ook vielen er acht gewonden. De politie schoot de daders dood. Drie van de vier slachtoffers hadden naast de Israëlische, ook de Amerikaanse nationaliteit. De vierde man was naast Israëlisch ook Brits staatsburger.

De gewapende tak van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina heeft inmiddels de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Wapenwet

In Israël is het sinds donderdag makkelijker om wapens te dragen of te bemachtigen. De wapenwet is versoepeld na de aanval op de synagoge.

De Israëlische minister Yitzhak Aharonovitch van Publieke Veiligheid keurde de nieuwe regels woensdagavond goed na een gesprek met de politie. Het is de bedoeling dat het veiliger wordt in onder meer Jeruzalem en andere steden die een verhoogd risico hebben om doelwit te worden van een terreuraanslag, schrijven Israëlische media.

Onderschept

Donderdag onderschepten de Israëlische autoriteiten een grote lading wapens en vuurwerk die op weg was naar Palestijnen in Oost-Jeruzalem.

Duizenden messen, zwaarden en tasers zaten verstopt in dozen met kerstversiering. In de containers zat ook een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk vermoedelijk bestemd voor relschoppers, meldden Israëlische media donderdag.

Waarom er een eeuwige strijd is om de Tempelberg

Chronologie: Onrust en geweld in Jeruzalem