Stropers zijn dit jaar weer meedogenloos geweest voor neushoorns in Zuid-Afrika. Tot nu toe zijn daar al 1.020 dieren gedood voor hun hoorns.

Een record, maakt de overheid donderdag bekend.

Neushoorns komen vooral voor in Zuid-Afrika, maar dat zal niet lang meer duren als het stropen zo doorgaat. Elk jaar worden er meer dieren vermoord. Aan het eind van 2013 stond de teller op 1.004.

Volgens voorvechters van de bedreigde diersoort zal het niet lang meer duren voordat er jaarlijks meer neushoorns sterven dan er worden geboren.

Let op: mogelijk schokkende beelden

Statussymbool

De stijging van het aantal gevallen van stroperij is te verklaren door de hoge opbrengst van hoorns. In China en Vietnam wordt er een smak geld voor betaald omdat mensen denken dat hoorns een geneeskrachtige en lustopwekkende werking hebben.

Bovendien zijn de hoorns een statussymbool in het Midden-Oosten en Azië. Ze brengen soms meer op dan goud.

Tweede Kamer

Tweede Kamerleden Eric Smaling (SP) en Rene Leegte (VVD) vinden dat Nederland de jacht op neushoorns en olifanten serieuzer moet aanpakken. Ze vragen het kabinet donderdag om 2 miljoen euro extra vrij te maken voor maatregelen die stropers de wind uit de zeilen nemen.

Smaling en Leegte willen betere controles in de leefgebieden van neushoorns en olifanten en pleiten er ook voor de douane beter toe te rusten om deze handel op te sporen. Ze doen hun voorstel donderdagavond wanneer de Kamer met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel) praat over haar begroting.

VVD en SP willen actie omdat de opbrengsten van stroperij een belangrijke financieringsbron voor terroristische organisaties zijn en omdat de toegenomen stroperij slecht is voor de natuur. Daarnaast trekt Afrika zonder neushoorns en olifanten minder toeristen.