De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, gaat deelnemen aan het overleg over een nieuw atoomprogramma voor Iran. 

Dat meldt persbureau AP donderdag.

Eerder deze week hield de Amerikaanse minister al bilaterale overleggen over de onderhandelingen met andere landen als Frankrijk, Saudi-Arabië en Oman.

Onde

rtussen wordt er in Wenen door een vaste groep landen waaronder de VS, Duitsland, Groot Brittannië, Rusland, China en Frankrijk al enkele dagen onderhandeld met Iran over een nieuw akkoord voor hun nucleaire programma. 

Maanden

Kerry zal de bijeenkomst in Wenen vooral bijwonen om door de onderhandelaars bijgepraat te worden over de voortgang van de besprekingen. 

De besprekingen over een nieuw nucleair programma voor Iran duren al maanden. De landen moeten voor de deadline van 24 november met een alternatief komen. Dan loopt namelijk de termijn van de huidige interim-overeenkomst af, die in 2013 gesloten werd.

'Niet onmogelijk'

Een adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama noemde het komen tot een akkoord deze week "niet onmogelijk". Maar hij benadrukt ook dat de landen voorlopig nog geen akkoord bereikt hebben.

"Het hangt compleet af van het feit of Iran bereid is om stappen te zetten die ons en onze partners ervan overtuigen dat het nucleaire programma slechts voor vreedzame doeleinden gebruikt zal worden", aldus Tony Blinken.

Iran zegt het atoomprogramma ook alleen te gebruiken voor de energievoorziening,  maar het land wordt er van beschuldigd het programma te gebruiken om kernwapens te maken.

Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif zegt dat het “mogelijk is” dat beide landen tot een nieuw akkoord komen. Maar ook hij waarschuwde dat de onderhandelingen kunnen mislukken  als er “buiten proportionele vragen" gesteld worden aan Iran. 

Belang

Alle betrokken ministers van Buitenlandse Zaken gaan de bijeenkomst in Wenen zondag mogelijk ook bijwonen. Voor alle landen wordt het steeds belangrijker om tot een akkoord te komen.

De Duitse ambassadeur in de VS, Peter Wittig, noemde het komen tot een akkoord een mogelijkheid om de internationale machtsverhoudingen te stabiliseren. Volgens hem kan dit ook goed zijn om regionale crises als die in Syrië en Libanon het hoofd te bieden.

Iran lijdt op zijn beurt weer onder de sancties die aan het land opgelegd zijn vanwege het atoomprogramma. Zo is de werkloosheid er heel hoog en is er beperkte handel met het buitenland mogelijk onder invloed van de economische sancties die aan het land zijn opgelegd. 

Bronnen rond de onderhandelingen verwachten echter niet dat er voor maandag een nieuw akkoord gesloten zal worden en dat de besprekingen daarom ook dit keer verlengd zullen worden.

Video: Kerry naar Wenen voor gesprekken over Iran