De eigenaar van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol moet tien jaar de cel in voor doodslag.

Dat bepaalde een rechtbank donderdag, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist.

De Sewol kapseisde in april. Ruim driehonderd mensen verdronken nadat de bemanning de bijna vijfhonderd opvarenden had geadviseerd om in hun hut te blijven. De bemanning nam daarna snel de benen.

Slechts 172 passagiers overleefden de ramp. Negen mensen worden nog altijd vermist. Daar wordt niet meer naar gezocht, omdat het te gevaarlijk is.

Video: De bemanning verlaat het gekapseisde schip

Doodslag

Han-sik werd veroordeeld voor doodslag, omdat hij veel meer passagiers aan boord liet dan veilig was. Ook was de veerboot overladen met vracht, terwijl hij wist dat de boord instabiel was. De Sewol was daarin geen uitzondering. De baas overlaadde de boten regelmatig omdat het bedrijf in de financiële problemen zat, aldus de rechter.

De 71-jarige Kim Han-sik werd niet alleen veroordeeld voor de veerbootramp. Hij had meer op zijn kerfstok. Zo overtrad hij volgens de rechter ook de zeevaartregels, verduisterde hij tientallen miljarden Zuid-Koreaanse won van het bedrijf (1 miljard won is ruim 700.000 euro) en nam hij voor tientallen miljoenen aan smeergeld aan.

Video: Han-sik is veroordeeld

Andere medewerkers

Donderdag werden ook andere medewerkers van het veerbotenbedrijf veroordeeld. Zij kregen drie tot zes jaar celstraf.

De kapitein van het schip kreeg vorige week 36 jaar cel, de belangrijkste technicus van het schip dertig jaar. De dertien andere bemanningsleden kregen straffen tussen de 5 en de 20 jaar. Dat is veel te laag, vinden de aanklager en de nabestaanden.