Greenpeaceschip de Arctic Sunrise is op zijn eerste reis sinds terugkeer uit Rusland weer aan de ketting beland. De Spaanse autoriteiten hebben het vaartuig dinsdag opgebracht. Het ligt nu in Arrecife op het eiland Lanzarote.

Het schip mag weg als Greenpeace 50.000 euro borg betaalt. Volgens de aanklagers op de Canarische Eilanden heeft de bemanning "de ordelijke scheepvaart op zee in gevaar gebracht". Daar staat een boete van maximaal 300.000 euro op.

"Er is geen bemanning gearresteerd, het gaat alleen om het schip", zei een woordvoerder van Greenpeace Nederland. Het optreden van de autoriteiten is volgens hem "buiten alle proporties". Aan boord was één Nederlander.

Het Spaanse ministerie van Defensie stelt dat Greenpeace afgelopen weekeinde een schip, de Rowan Renaissance, wilde enteren. Dat voer ten oosten van Lanzarote om de zeebodem te onderzoeken. De marine greep naar eigen zeggen in, nadat Greenpeace herhaalde waarschuwingen om de zone te verlaten, had genegeerd.

De Spaanse marine greep hard in, waardoor een Italiaanse actievoerster gewond raakte. "Het is opvallend dat opnieuw de suggestie wordt gewekt dat wij gevaar zouden veroorzaken, alles wat wij deden was legaal", aldus de woordvoerder van Greenpeace.

Bekijk video:

Oliebronnen

De Spaanse regering beklemtoont dat de zoektocht naar oliebronnen legaal is. De marine zal de Spaanse belangen in de regio beschermen, waarschuwde de afgezant van Madrid op de eilanden.

Regionaal regeringsleider Paulino Rivero is echter fel gekant tegen het bodemonderzoek voor de firma Repsol, omdat volgens hem de regionale regering volkomen door Madrid is gepasseerd.

Moermansk

De Arctic Sunrise is voor het eerst weer op pad sinds het rampzalig verlopen Russische 'avontuur' van september vorig jaar. Het schip werd toen na een actie tegen olieboringen voor de noordkust van Rusland aan de ketting gelegd in Moermansk. De bemanning zat maanden vast.

Het schip keerde in augustus terug naar thuishaven Amsterdam, waar het voor 400.000 euro moest worden opgeknapt.