Het aantal mensen dat vorig jaar omkwam door een terroristische aanslag, is flink gestegen. Bijna achttienduizend mensen vonden in 2013 op die manier de dood.

Dat is een stijging van 61 procent in vergelijking met 2012. Toen werden ruim 11.000 mensen vermoord in een terreuraanslag, blijkt dinsdag uit de Global Terrorism Index 2014.

Ook werden vorig jaar meer terroristische aanslagen gepleegd. Volgens het onderzoek naar internationaal terrorisme steeg dat aantal met 44 procent naar tienduizend aanvallen wereldwijd. De terreurgroepen Islamitische Staat, al-Qaeda, de Taliban en Boko Haram hebben de meeste slachtoffers gemaakt.

Het overgrote deel van de slachtoffers viel in Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria en Syrië. Irak steekt daar met 6.300 doden met kop en schouders bovenuit.

Burgeroorlog

De stijging van het aantal doden is vooral te wijten aan de burgeroorlog in Syrië. "De ontwrichting in Syrië, die nu ook is overgeslagen naar Irak, is waar er de stijging vandaan komt", zei Steve Killelea, voorzitter van het onderzoek, tegen de BBC.

Voor het onderzoek is gekeken naar terroristische aanslagen die tussen 2000 en 2013 zijn gepleegd in 162 landen.

Hoewel slechts vijf procent van het aantal doden komt uit landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), hebben deze landen wel te maken gehad met sommige van de ergste aanslagen. Voorbeelden zijn de aanslagen op 9/11 in 2001 en de aanslagen in Madrid (2004) en Londen (2005).