Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) beweert de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig (26) te hebben onthoofd. De organisatie heeft zondag videobeelden online gezet waarop dit te zien zou zijn.

Naast Kassig werd ook een groep ''alawitische piloten en officieren'' van het Syrische regime gedood.

In de video lijkt de onthoofding wederom te zijn uitgevoerd door 'Jihadi John', die zich op de beelden opnieuw tot de Amerikaanse president Barack Obama richt.

De Britse krant The Mail on Sunday berichtte in de nacht van zaterdag op zondag dat de veronderstelde Britse beul gewond is geraakt bij luchtaanvallen van de VS. Maar hoe hij eraan toe is, is niet bekend.

Ook is niet bekend wanneer de onthoofdingsvideo met Kassig is opgenomen. 'Jihadi John' dook in eerdere video's op met twee Britse en twee Amerikaanse gijzelaars.

Bekijk video:
Bekijk video:

Walgelijk

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Groot-Brittannië nog onderzoekt of de naar buiten gebrachte onthoofdingsvideo echt is. Als de video echt is, is dit opnieuw een walgelijke moord, aldus de woordvoerder.

De Britse premier David Cameron laat in een reactie weten dat hij "met afschuw" kennis heeft genomen van het nieuws dat Kassig is onthoofd. Volgens Cameron "bewijst de koelbloedige moord hoe verdorven IS is".

Het Amerikaanse Witte Huis spreekt in een verklaring van "een verschrikkelijke moord op een onschuldig persoon" en "diep mee te leven met de familie en vrienden van Kassig". 

Ook de Verenigde Staten laten weten de authenticiteit van de beelden te controleren. De ouders van Kassig hebben gevraagd om terughoudendheid in de berichtgeving en zeggen een officiële bevestiging af te wachten.

Henning

Kassig werd ruim een jaar geleden ontvoerd toen hij onderweg was naar Deir al-Zour in Oost-Syrië. Begin vorige maand dreigde IS dat Kassig het volgende slachtoffer zou zijn, in de onthoofdingsvideo van de Britse hulpverlener Alan Henning.

De ouders van Kassig smeekten anderhalve maand geleden in een video om zijn vrijlating. Daarin benadrukten ze dat Kassig in Syrië was om te helpen en dat hij is bekeerd tot de islam. Hij heeft tijdens zijn gevangenschap de naam Abdul Rahman aangenomen.

Veteraan

Kassig is een veteraan uit de oorlog in Irak. Hij diende in 2007 gedurende vier maanden als commando en verliet het leger daarna op medische gronden.

Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten volgde hij een opleiding tot ambulancebroeder, waarna hij vanuit Libanon de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog ging helpen. ''Dit is wat ik moest doen'', zei hij in 2012 in een interview met CNN. ''Ik ben denk ik een hopeloze romanticus en een idealist en ik geloof in hopeloze doelen.''

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS