Het Iraakse leger heeft naar eigen zeggen terreurgroep Islamitische Staat uit de noordelijke oliestad Baiji verdreven. ''De stad is volledig bevrijd'', zei generaal Abdul-Wahab al-Saadi vrijdag op de Iraakse staatstelevisie.

Volgens legerofficieren zijn regeringstroepen tot 1 kilometer van de raffinaderij opgerukt. ''Militanten proberen te vluchten uit Baiji. Ze worden met vliegtuigen bestookt'', aldus een legerkapitein.

Onafhankelijke bronnen hebben de berichten over de herovering van Baiji nog niet bevestigd. Door het Iraakse leger gemelde overwinningen zijn meerdere malen onjuist gebleken.

Baiji telt ongeveer 200.000 inwoners en ligt tussen de steden Tikrit en Mosul, die in handen van IS zijn. IS nam de stad in juni in en legde beslag op de olieraffinaderij, die een kwart van de Iraakse olieproductie voor zijn rekening neemt.

IS heeft door een maandenlange militaire campagne de controle over grote gebieden in Irak en Syrië gekregen. Aanvankelijk stuitte de terreurgroep op weinig tegenstand van het Iraakse leger. Sinds augustus krijgt Irak steun van een door de Amerikanen geleide internationale coalitie. Die voert luchtaanvallen uit op stellingen van IS.

Oorlogsmidaden

Volgens defensiespecialisten van het IHS Jane's Terrorisme en Opstand Centrum (JTIC) schiet de internationale coalitie weinig op met de luchtaanvallen. ''De bombardementen hebben geen effect op hun mogelijkheden om hun aanvallen te intensiveren of hun tactieken uit te voeren'', concludeert JTIC-directeur Matthew Henman na onderzoek. ''Ze zijn er niet bang voor''. Nederland neemt ook deel aan de bombardementen op IS, zij het alleen in Irak.

Volgens de Verenigde Naties maken leiders van IS zich in het noorden van Syrië op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden. In een vrijdag gepresenteerd rapport bericht de VN onder meer over het stenigen, onthoofden en doodschieten van zowel burgers als strijders van de tegenpartij.

De VN vindt dat IS-kopstukken zich moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS