De Islamitische Staat (IS) heeft een audiofragment vrijgegeven waarin de leider van de terreurorganisatie, Abu Bakr al-Baghdadi, te horen is. 

Dat meldt het Franse persbureau AFP

In het fragment zou Baghdadi claimen dat zijn strijders "nooit zullen stoppen met vechten, zelfs niet als er nog maar één soldaat over is". De internationale coalitie die tegen IS strijdt, faalt volgens hem en moet rekenen op een grondoorlog. 

Baghdadi roept in het fragment, dat ruim een kwartier duurt, op tot "vulkanen van jihad overal''. De leider van IS kondigt aan dat zijn 'kalifaat' zich onder meer uitbreidt naar Egypte, Libië en het Arabisch schiereiland.

Over dat laatste zegt hij dat er de sjiieten en de leden van de familie Saud moeten worden gedood. De prowesterse familie Saud vormt een dynastie uit de 18e eeuw. De familie bestaat uit onder anderen duizenden prinsen en regeert absoluut over het olierijke Saudi-Arabië.

Authentiek

Volgens AP klinkt het fragment authentiek: de stem in het fragment komt overeen met de stem van Baghdadi in opnames die eerder werden vrijgegeven. Het lijkt duidelijk dat de boodschap na het afgelopen weekeinde is opgenomen.

Baghdadi zou zaterdag ernstig gewond zijn geraakt door een luchtaanval van de door de Amerikanen geleide coalitie op de Iraakse stad al-Qaim. Bij de luchtaanval zouden tientallen mensen zijn gedood, onder wie enkele kopstukken van IS. 

Baghdadi wordt door IS neergezet als de kalief of belangrijkste leider van gebieden in Irak en Syrië. De terreurbeweging eist dat alle moslims trouw aan hem zweren. Baghdadi is een ambitieuze Iraakse militant van begin 40.

De Verenigde Staten hebben een prijs van tien miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Sinds hij in 2010 het leiderschap van IS op zich nam, heeft hij het omgevormd van een lokale tak van al-Qaida tot een onafhankelijke transnationale militaire macht. 

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS