Het West-Afrikaanse Liberia heeft donderdag de noodtoestand opgeheven. Die was uitgeroepen als gevolg van de uitbraak van ebola.

Volgens president Ellen Johnson Sirleaf is het dodelijke virus op zijn retour in het land en wordt het virus uiteindelijk uitgebannen. Zij zei dat er nog wel een nachtelijk uitgaansverbod van kracht blijft.

De noodtoestand stelde de autoriteiten in staat de bewegingsvrijheid te beperken van mensen in getroffen gebieden. Zo werden scholen en sommige markten gesloten en werden grote publieke bijeenkomsten verboden.

De scholen blijven vooralsnog gesloten, maar autoriteiten zijn al wel aan het overleggen hoe en wanneer deze weer geopend kunnen worden.

Zwaarst getroffen

Liberia ziet het aantal nieuwe gevallen in sommige gebieden afnemen, alhoewel er ook enkele probleemgebieden bijkomen. Volgens Sirleaf moet het land daarom hard blijven werken aan een manier om de ziekte volledig te verslaan.

Het ebola-virus heeft in West-Afrika sinds maart al meer dan vijfduizend levens geëist. In Liberia zijn meer dan 2.800 patiënten bezweken en het is daarmee het zwaarst getroffen land.

Medicijnentests Guinee

Artsen zonder Grenzen kondigde donderdag in het Zwitserse Genève aan dat nog niet toegelaten medicijnen tegen ebola binnenkort worden getest op patiënten in Guinee.

Begin december zullen de eerste ebolapatiënten worden behandeld met medicijnen die de werkzame stoffen brincidofovir of favipiravir bevatten. Ook zullen artsen technieken met bloed van genezen patiënten, waar antilichamen in zitten, uitproberen. De eerste resultaten van de experimenten worden in maart verwacht. Ongeveer honderd zieken zullen aan de tests meedoen.

Favipiravir is in Japan ontwikkeld als middel tegen griep. Het zal in zwaardere doses aan ebolapatiënten worden gegeven. Dit experiment wordt geleid door een Frans instituut in de ebolakliniek in Guéckédou. Brincidofovir komt uit de Verenigde Staten en is al bij de behandeling van enkele mensen met ebola gebruikt. De tests met dit middel staan onder leiding van de Universiteit van Oxford. Waar dat gebeurt, is nog niet bekend.

De behandelingen met bloed worden gedaan in de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Conakry en staan onder leiding van een Belgisch instituut.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola