Een felle brief van de Amerikaanse recherche FBI aan de mensenrechtenactivist Martin Luther King is donderdag voor het eerst in zijn geheel gepubliceerd. 

De getypte, anonieme brief zet King neer als een "kwaadaardige" man en suggereert dat de voorvechter van betere rechten voor zwarte Amerikanen maar beter zelfmoord kan plegen. "Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is."

De brief is integraal gepubliceerd in The New York Times. Toen King het schrijven bijna een halve eeuw geleden ontving, uitte hij al het vermoeden dat die van de FBI afkomstig was. De toenmalige FBI-directeur J. Edgar Hoover maakte er geen geheim van dat hij King van zijn voetstuk wilde duwen.

De brief geldt al schrijnend voorbeeld van het handelen van de FBI in die woelige tijden, maar was tot nu toe nooit ongecensureerd te lezen.

Escapades

In de onthulde passages gaat het vooral over het seksleven van de dominee, die sinds 1963 werd afgeluisterd. Hoover en zijn rechercheurs waren gechoqueerd dat King buitenechtelijke relaties onderhield, hoewel dat binnen de mensenrechtenbeweging een publiek geheim was.

Daardoor gedroeg de voorganger zich volgens Hoover "als een kater met obsessieve, ontaarde seksuele behoeften". Hoover probeerde de media voor Kings escapades te interesseren, maar die weigerden daarover te publiceren.

Nadat bekend was geworden dat King de Nobelprijs voor de Vrede zou ontvangen, belegde Hoover een speciale persconferentie om "de meeste notoire leugenaar in dit land" te ontmaskeren. Enkele dagen later schreef een directe medewerker de brief.