De Indiase autoriteiten hebben de arts opgepakt die mislukte sterilisatie-operaties zou hebben uitgevoerd in een 'gezondheidskamp' in de staat Chhattisgarh. Door de ingrepen zouden zeker elf vrouwen om het leven zijn gekomen.

Dat berichtte de BBC donderdag.

Nog eens twee vrouwen overleden nadat ze onder met mes waren gegaan in een ander kamp in de staat. In totaal moesten meer dan negentig vrouwen na operaties worden opgenomen in het ziekenhuis. De betrokken arts zou naar verluidt 83 vrouwen hebben geopereerd in enkele uren tijd: veel meer dan wettelijk is toegestaan.

Over de doodsoorzaak van de vrouwen bestaat nog onduidelijkheid; een onderzoek van de overheid moet daar meer duidelijkheid over geven.

Tot dusver is bekend dat patiënten van de arts die naar het ziekenhuis werden gebracht moesten overgeven en kampten met een lage bloeddruk. De autoriteiten hebben voorlopig een aantal medicijnen in de ban gedaan die werden gebruikt tijdens de operaties.

Bevolkingsomvang

Het is niet ongebruikelijk dat Indiase autoriteiten een dergelijk sterilisatiekamp organiseren. Veel politici maken zich zorgen om de bevolkingsomvang van het land. India telt in 2030 naar verwachting meer inwoners dan China.

Bovendien zijn de vrouwen die zich laten behandelen vaak arm, en dus kunnen zij het geld dat ze krijgen voor de behandeling goed gebruiken. Ook de artsen krijgen in sommige regio's betaald per uitgevoerde ingreep.

Bekijk de reactie van de gearresteerde arts: