De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft het officieuze Catalaanse referendum over onafhankelijkheid woensdag een mislukking genoemd.

De inwoners van Catalonië hoeven wat de premier betreft niet te rekenen op een bindende volksraadpleging over afscheiding. De Spaanse regering stelde de afgelopen maanden alles in het werk om de stemming te voorkomen.

Iets meer dan een derde van de stemgerechtigden in Catalonië kwam zondag opdagen. Tachtig procent stemde voor onafhankelijkheid.

De regering had bij het hooggerechtshof bepleit dat alleen het hele land over afscheiding van een regio kan stemmen. Het hof nam de klacht in behandeling en schortte het referendum op. De autoriteiten in Catalonië gingen echter door met het referendum. 

Tegen de wet

Rajoy zei woensdag dat de stemming tegen de wet indruiste en benadrukte dat slechts iets meer dan een derde van de Catalanen een stem uitbracht.

De Catalaanse president Artur Mas eiste dinsdag dat Rajoy met hem in gesprek treedt over een officiële volksraadpleging. De premier lijkt dus niet van plan hier op in te gaan.

Vijf vragen over het referendum over een onafhankelijk Catalonië