Het Nederlandse bergingsteam dat onderzoek doet op de rampplek van de MH17 in Oekraïne, heeft dinsdag voor de vijfde dag in twee weken tijd stoffelijke resten geborgen.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

De resten zijn aangetroffen op de zogeheten 'burnsites', waar na de crash op 17 juli brand heeft gewoed.

Het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laat weten dat het team, naast de bergingswerkzaamheden, ook twee identiteitsbewijzen van slachtoffers in ontvangst heeft genomen van omwonenden. "Het is voor de nabestaanden belangrijk om dat soort stukken terug te krijgen", stelt Aalbersberg.

De stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen worden overgebracht naar Charkov, waar een eerste forensische check wordt uitgevoerd. Wanneer de resten en bezittingen vervolgens naar Nederland komen is nog niet bekend. 

Elke mogelijkheid

Volgens Aalbersberg lukt het ondanks de veiligheidssituatie in het gebied, "toch om vooruitgang te boeken". "We bekijken de situatie van dag tot dag. Als we een kans zien, dan grijpen we die met beide handen aan", zegt hij. 

De experts waren dinsdag aanvankelijk op de rampplek aangekomen om wrakstukken te bergen. Dat ging echter niet door omdat er nog geen akkoord is bereikt tussen de OVSE en de lokale rampendienst SES over de berging. 

Aalbersberg: "De gesprekken lopen nog. Zodra de missie groen licht krijgt én de veiligheidsomstandigheden het toelaten, kunnen we aan de slag. Alles is ter plaatse om te beginnen."

Stichting

Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp hebben een speciale stichting opgericht die onder meer scherp toezicht zal gaan houden op de teruggave van persoonlijke bezittingen en identificatie van de slachtoffers van de ramp. Dat hebben de initiatiefnemers dinsdagavond laten weten.

De stichting wil de gezamenlijke belangen van de nabestaanden behartigen, waartoe ook het organiseren van herdenkingen behoort en de oprichting van een monument voor de slachtoffers. Daarnaast wil de stichting ondersteuning van het gezamenlijke belang bij de juridische afwikkeling, zoals schadeclaims, gaan bieden.

Bekijk video:
Bekijk video:

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp