Rusland en Iran hebben een overeenkomst gesloten over de bouw van nieuwe kernreactoren in Iran. 

Dat melden Russische persbureaus dinsdag. 

Naast de overeenkomst voor de bouw van twee nieuwe reactoren onderzoeken de landen ook de mogelijkheden voor de bouw van nog enkele nieuwe kerncentrales in Iran. Hierdoor zou het totaal aantal nieuwe kerncentrales in Iran op termijn uit kunnen komen op acht. 

De overeenkomst komt op een opmerkelijk moment. Eerder deze maand bleek uit geheime rapporten van VN-atoomwaakhond IAEA dat Iran zich niet aan de tijdelijke afspraken over het atoomprogramma zou hebben gehouden. Volgens die afspraken mag Iran verdergaan met het verrijken van uranium, maar niet het atoomprogramma uitbreiden. 

Toch heeft Iran sinds september de centrifuge IR-5 gevuld met natuurlijk uraniumgas. Daarnaast is het volume van laagverrijkt uranium ook gegroeid. 

Onderhandelingen

Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Frankrijk en de VS onderhandelen al maanden met Iran over de opvolger van het tijdelijke akkoord. 

De partijen streven ernaar om tot een langdurige overeenkomst voor het Iraanse atoomprogramma te komen, maar er is vooralsnog niets uit de onderhandelingen gekomen. Het tijdelijke akkoord loopt af op 24 november. 

Deal

Duitsland dringt erop aan dat er een nieuw akkoord moet komen voor de deadline. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier is er 'krachtig leiderschap' nodig bij alle partijen om alsnog tot een compromis te komen.

Hij zei ervan overtuigd te zijn dat "deze mogelijkheid zich niet snel nog eens aandient". Steinmeijer vreest dat het verlengen van de onderhandelingen de komende twee jaar niet zal leiden tot een oplossing.

Bronnen binnen de Amerikaanse en Iraanse regering melden echter dat er nog weinig vooruitgang is geboekt.