Iraakse militairen hebben het centrum van de stad Baiji heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat. 

De stad werd afgelopen zomer door IS onder de voet gelopen en is belangrijk omdat de grootste olieraffinaderij van het land in Baiji staat. 

Een bron bij het leger bevestigde dat er voortgang is geboekt in Baiji en zei dat ongeveer driekwart van de stad is heroverd. Op sommige plekken wordt echter nog heftig gevochten, aldus de bron.

Een legercommandant zei tegen de staatstelevisie dat het stadhuis en het hoofdkwartier van de politie inmiddels in handen zijn van het leger. De strijd is echter nog niet gestreden en de telefoonverbinding tussen de commandant en de staatstelevisie werd abrupt afgebroken toen hij zei dat het leger op hevig verzet van IS-strijders was gestuit. 

Raffinaderij

Wat de situatie bij de raffinaderij is, zeiden de commandant en de bron niet. Een kleine hoeveelheid militairen in het complex, die door de lucht werden bevoorraad, wisten de afgelopen maanden te voorkomen dat de raffinaderij in handen van IS viel.

Het leger, dat in de zomer instortte toen IS aan zijn opmars begon, heeft zich herpakt en de laatste tijd een aantal kleine successen geboekt. De herovering van Baiji zou echter een flinke opsteker zijn en zou het leger in staat stellen de aanval in te zetten op IS in het naburige Tikrit.