De Syrische president Bashar al-Assad is bereid een VN-voorstel te overwegen om de gevechten in de Syrische stad Aleppo tijdelijk te stoppen.

Dat meldt het Franse persbureau AFP maandag. VN-bemiddelaar Staffan de Mistura had de lokale wapenstilstand voorgesteld. Zondag kwamen nog zeker 21 mensen om door een luchtaanval van het Syrische leger in de buurt van Aleppo.

De 300.000 inwoners van de stad in Noord-Syrië worden aangevallen door de regeringstroepen van Assad en door terreurgroep IS (Islamitische Staat). Vorige week riep de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, de coalitie die tegen IS vecht op om Aleppo te redden.

Een lokale wapenstilstand met de regeringstroepen van Assad zou een opluchting betekenen voor de inwoners van het oppositiebolwerk. Eerdere vredesonderhandelingen liepen echter tot tweemaal toe stuk. Die waren echter bedoeld voor heel Syrië, niet voor kleine gebieden binnen het land.

Het Vrije Syrische Leger heeft zijn bolwerk in het oosten van Aleppo; de regering controleert het westen van de stad en is sinds oktober met een offensief bezig. Het bewind in Damascus wil deze winter heel Aleppo veroveren, aldus de Britse krant The Guardian begin november.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië