De Russische centrale bank heeft zijn verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in 2015 naar beneden bijgesteld. 

Volgens de centrale bank zal de Russische economie tot stilstand komen, zo werd maandag bekendgemaakt. De centrale bank houdt daarbij rekening met een gemiddelde prijs voor een vat olie van 95 dollar en voorziet in handhaving van de huidige handelsrestricties.

Rusland kampt met de gevolgen van de westerse sancties tegen het land. Daardoor is het voor Rusland en Russische bedrijven veel moeilijker geworden om kapitaal op de financiële markten op te halen.

Rusland verwacht dat de vlucht van buitenlands kapitaal uit het land dit jaar uitkomt op 128 miljard dollar (102 miljard euro). Eerder werd nog uitgegaan van een uitstroom van 90 miljard dollar.

Roebel

De gewenste inflatiedoelstelling van 4 procent zal op het vroegst eind 2017 worden gehaald, aldus de centrale bank. Voor 2015 wordt een inflatie van 6 tot 6,5 procent verwacht, onder meer als gevolg van de waardedaling van de Russische roebel. De bank erkent dat het terugbrengen van de inflatie een ''ambitieus streven" is. Toch zegt de instelling niet te willen overhaasten met het terugdringen ervan.

De centrale bank verwacht bij ''gunstige ontwikkelingen van de gebeurtenissen" in 2017 een groei van meer dan 3 procent. Het instituut doelt daarmee onder meer op het afbouwen van de sancties en de stijgende olieprijs. Maar ook in een minder rooskleurig scenario verwacht de bank economische vooruitgang.

Overzicht: sancties EU tegen Rusland