In het hoofdbureau van de politie in Kabul, Afghanistan, heeft zondagochtend een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn één dode en zeven gewonden gevallen.

De dader wist bijna door te dringen tot de kamer van het hoofd van de politie op de tweede verdieping van het gebouw. Bij de aanslag kwam wel een hooggeplaatste politieofficier om het leven.  De Taliban eiste de aanslag op.

Dat de dader zo ver in het zwaarbewaakte politiecomplex in het hart van de Afghaanse hoofdstad wist door te dringen roept nieuwe twijfels op over het vermogen van de nationale veiligheidsorganisaties om de Taliban het hoofd te bieden, nu de troepen van de Verenigde Staten en de NAVO zich opmaken om zich na dertien jaar uit Afghanistan terug te trekken. Het versterkt ook de vermoedens dat het Afghaanse leger en de politie zijn geïnfiltreerd. 

Politiechef Mohammad Zahir Zahir zei dat de dader maar een paar meter van zijn kantoor verwijderd was toen hij zijn explosievenvest tot ontploffing bracht. De aanslag vond plaats om 09.00 uur, een tijdstip waarop veel personeel arriveert om aan de werkdag te beginnen. 

Procedure

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken droeg de dader geen legeruniform, zoals Zahir eerder zei, maar een burgerpak. Hij had een map onder zijn arm en vroeg en kreeg instructies hoe hij bij het kantoor van de politiechef kon komen.

"Dit is de procedure voor iedereen die het hoofd van politie wil spreken, dus stuurde de politie hem de juiste richting op", zei woordvoerder Sediq Sediqqi. Beelden van bewakingscamera's in het complex toonden hoe de zelfmoordterrorist vervolgens zijn weg vond. 

Zahir zelf was niet op zijn kamer toen de explosie plaatsvond, "maar hij was zeker het doelwit", zei Sediqqi. Zahirs stafchef kwam bij de aanslag om het leven. Zeker zeven anderen onder wie een klein kind raakten gewond, zei een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid. 

Twee uur voor de aanslag in het politiebureau was Kabul al opgeschrikt door een zware explosie. Volgens het ministerie van Defensie was er een legervoertuig opgeblazen, maar waren daarbij geen doden of gewonden gevallen. De Taliban heeft ook voor die aanslag de verantwoordelijkheid opgeëist.

Bekijk video:
Bekijk video: