Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), is zaterdag ernstig gewond geraakt door een luchtaanval van de door de Amerikanen geleide coalitie op de Iraakse stad al-Qaim. 

Dat hebben bronnen bij Iraakse stammen in het gebied gezegd tegen de Arabische zender al-Arabiya.

Volgens de bronnen bij de stammen zijn door de luchtactie bij al-Qaim in het westen van Irak tientallen mensen gedood. Onder hen zouden enkele kopstukken van IS zijn.

Iraakse functionarissen zeiden dat onder de doden vermoedelijk de leider van IS in de provincie Anbar is. Die is bekend onder de naam Abu Muhannad al-Sweidawi. Ook Abu Zahra al-Mahamdi, het kopstuk van de terreurgroep in de Syrische provincie Deir al-Zour, zou zijn gedood.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigde tegen The Washington Post dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in Anbar luchtacties hebben uitgevoerd. Hij zei dat daar een voertuig en enkele controleposten van IS zijn vernietigd. Over het uitschakelen van al-Baghdadi repte hij niet.

Konvooi

De zegsman zei dat ook een konvooi met voertuigen van IS bij de noordelijke stad Mosul vanuit de lucht is bestookt. Mosul ligt op enkele honderden kilometers afstand van al-Qaim.

Volgens de legerwoordvoerder bestond het bij Mosul aangevallen konvooi vermoedelijk uit tien gepantserde voertuigen van IS. Leiders van de terreurgroep zouden zich in dat konvooi hebben bevonden.

Leider

Al-Baghdadi wordt door IS neergezet als de kalief of opperste leider van gebieden in Irak en Syrië. De terreurbeweging eist dat alle moslims trouw aan hem zweren. Al-Baghdadi is een ambitieuze Iraakse militant van begin 40.

De Verenigde Staten hebben een prijs van tien miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Sinds hij in 2010 het leiderschap van IS op zich nam, heeft hij het omgevormd van een lokale tak van Al-Qaida tot een onafhankelijke transnationale militaire macht. 

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS