De Amerikaanse president Barack Obama heeft Loretta Lynch zaterdag voordragen als minister van Justitie. Zij moet de opvolger worden van Eric Holder, die eind september zijn ontslag bekendmaakte.

Obama noemde Lynch ''sterk en eerlijk''. Hij zei dat hij geen andere regeringsmedewerker kan bedenken die beter geschikt is voor het ambt van minister van Justitie.

Als de Senaat instemt met de benoeming, wordt de 55-jarige Lynch de eerste zwarte vrouw die het departement van Justitie gaat leiden.

Lynch is nu nog de hoogste openbaar aanklager in New York en heeft veel ervaring met grote fraudezaken, terrorisme en georganiseerde misdaad. Ze heeft geen persoonlijke band met Obama. Volgens Amerikaanse media werkt dat in haar voordeel om de instemming van de Senaat te krijgen voor haar benoeming. Andere kandidaten waren juist wel nauw verbonden met Obama.

Aanvankelijk was ook Kathryn Ruemmler een belangrijke kandidaat voor de ministerspost, maar de voormalig adviseur van het Witte Huis trok zich terug.