De linkse Duitse partij Die Linke, voortgekomen uit de communistische DDR-staatspartij SED, heeft zaterdag excuses aangeboden voor het onrecht in de DDR, daags voor de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur.

De DDR is een staat geweest ''waar politieke willekeur op elk moment in de plaats kon komen van recht en gerechtigheid, waar tienduizenden biografieën door onrecht van de staat werden vernietigd'', aldus een door de partij in Berlijn uitgegeven verklaring.

Die Linke herinnert eraan dat haar voorgangster PDS (Partij van het Democratische Socialisme) in 1990 al eens excuses heeft aangeboden voor het DDR-onrecht. ''Vandaag hernieuwen wij de excuses voor het aangedane onrecht en de bekentenis dat wij democratie en rechtsstaat als twee oogappels moeten koesteren.''

''Vandaag de dag behoort het besef dat grond- en vrijheidsrechten nooit mogen worden opgeofferd op het altaar van een vermeend hoger doel, tot de basisbeginselen van Die Linke'', aldus de partij. Die Linke is ontstaan uit de PDS en een linkse afsplitsing van de sociaaldemocratische SPD. Die Linke is nu de grootste oppositiepartij in de Bondsdag.

In Duitsland woedt sinds weken een hevige politieke discussie over de vraag of de partij er al aan toe is om voor de eerste keer een deelstaatpremier te leveren. Dat is aan de orde in Thüringen waar geprobeerd wordt een rood-rood-groene coalitie te formeren.

Lees ook: 25 jaar Mauerfall: 'Het is niet eens een vrije dag 

Nederland profiteerde van de val van de Muur l Alles over de herdeking