Michail Gorbatsjov, die als laatste president van de Sovjet-Unie in 1989 de val van de Berlijnse Muur toeliet, heeft zaterdag zware verwijten geuit aan het adres van het Westen.

 Dat heeft zich niet gehouden aan afspraken die bij de beëindiging van de Koude Oorlog zijn gemaakt en daardoor het vertrouwen tussen het Westen en Rusland ondermijnd.

Als voorbeelden noemde hij de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, de opdeling van Joegoslavië, de Kosovo-oorlog en de eenzijdige erkenning van de afvallige Servische provincie als onafhankelijke staat, de plannen voor een raketschild, de illegale aanval op Irak en het omwerpen van het Kaddafi-bewind in Libië.

De afgelopen maanden lijkt de wereld af te steven op een nieuwe Koude Oorlog, aldus de 83-jarige Gorbatsov. Hij eiste de stapsgewijze opheffing van de sancties die in de Oekraïne-crisis zijn opgelegd.

Gorbatsjov riep ertoe op de dialoog met de Russische president Vladimir Poetin te hervatten ''om de spanningen te doen afnemen en een nieuwe basis voor de samenwerking te bouwen''.

Perestrojka

Gorbatsjov legde met zijn hervormingsbeleid van perestrojka (wederopbouw) en glasnost (transparantie) de grondslag voor de beëindiging van de Koude Oorlog. Ook zorgden Sovjet-militairen op sleutelposities in het Oost-Duitse leger ervoor dat dat niet ingreep tegen de burgerrechtenbeweging.

Nu verwijt hij het Westen dat het beloftes heeft gebroken, zichzelf tot winnaar van de Koude Oorlog heeft uitgeroepen en misbruik heeft gemaakt van de zwakte van Rusland.

Lees ook25 jaar Mauerfall: 'Het is niet eens een vrije dag 

Nederland profiteerde van de val van de Muur l Alles over de herdeking