Bij de bouw van stadions en andere faciliteiten voor het WK voetbal in 2022 in Qatar vallen nog altijd doden en gewonden. 

Dat meldt FNV Bouw vrijdag, op basis van een internationale vakbondsinspectie (BWI). De regering van het Arabische land deed eerder toezeggingen om de talloze misstanden aan te pakken.

Ook met de huisvesting van de honderdduizenden buitenlandse werknemers uit vooral India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh is het volgens de vakbond nog altijd slecht gesteld.

"Veel mensen slapen met zes, zeven man op onooglijke, onhygiënische kamertjes. Ze zijn daar nauwelijks in staat om fatsoenlijk hun eten te koken. Daarnaast worden paspoorten afgenomen, zodat men niet zomaar meer weg kan", aldus FNV.

Corruptie

De toewijzing van het WK 2022 aan Qatar zorgt al lange tijd voor veel ophef, en niet alleen vanwege de uitbuiting van arbeiders.

Zo werd eerder dit jaar bekend dat de FIFA een onderzoek was gestart naar omkoping. Qatar zou het toernooi hebben binnengesleept door functionarissen van de FIFA met miljoenen euro's te belonen in ruil voor hun stem.

Verder is er vanwege de hoge temperaturen in Qatar een discussie gaande in welke periode van het jaar het toernooi moet worden gespeeld. De FIFA wil dat het WK in de winter plaatsheeft.

In januari van dit jaar meldde de Britse krant The Guardian dat er in de twee voorgaande jaren zeker 382 Nepalese bouwvakkers zijn overleden bij de bouw van de stadions.