Premier Mark Rutte heeft Australische hulpverleners bedankt voor hun werk bij het repatriëren van stoffelijke resten en bezittingen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

Rutte deed dat vrijdagochtend in de Australische hoofdstad Canberra, waar hij met hulpverleners sprak.

''Uw inspanningen en vasthoudendheid zijn van onschatbare waarde geweest voor ons bij het vinden en identificeren van de stoffelijke resten en de bezittingen van de slachtoffers. En ook in onze inspanningen om de daders achter deze vreselijke misdaad voor de rechter te brengen'', zei Rutte bij zijn ontmoeting met de Australische hulpverleners.

Rutte zei dat hij onder de indruk was van het werk dat de hulpverleners hebben geleverd. Een aantal van hen heeft hij eerder ook in Eindhoven ontmoet, nadat zij terugkwamen uit Oekraïne.

De premier wees erop dat van de 298 slachtoffers van de ramp er 38 Australiër waren. Rutte merkte eerder in zijn bezoek al op dat van de 196 Nederlandse slachtoffers een aanzienlijk aantal in Australië woonde.

Veteranen

Ook sprak hij met onder meer Nederlandse veteranen die begin jaren 60 actief zijn geweest in Nieuw-Guinea en ouderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië zijn geëmigreerd, liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag weten.

Na zijn bezoek aan Canberra vloog de premier naar Sydney om daar te spreken met de Nederlandse gemeenschap. Behalve de veteranen en ouderen, sprak hij ook Nederlandse studenten, mensen uit het zakenleven en mensen uit de kunstsector.

Boom

Rutte rondt zijn bezoek aan Maleisië en Australië vrijdag af met een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in Sydney. In Canberra plant hij samen met de Australische premier Tony Abbott nog een boom als symbool voor de goede betrekkingen tussen Nederland en Australië.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne