De Amerikaanse president Barack Obama zou in het geheim de Iraanse geestelijke leider Ayatollah Ali Khamenei hebben benaderd over de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van goed ingelichte bronnen.

Obama zou Khamenei in oktober een brief hebben geschreven waarin staat dat de Verenigde Staten en Iran een gezamenlijk belang hebben om IS te bestrijden in Irak en Syrië.

In de brief wordt onderstreept dat Iran "de laatste zes maanden een belangrijke rol heeft gespeeld in haar campagne om IS te bestrijden in de gebieden waar de extremistische groep zich heeft gevestigd." Het is niet duidelijk of hiermee wordt bedoeld of de rol van Iran positief danwel negatief is.

Nucleare programma

In dezelfde brief is ook te lezen dat de samenwerking afhangt van nog te maken afspraken over het nucleaire programma van Iran.

Voor 24 november moet er een akkoord zijn over dat kernprogramma, dat een doorn in het oog is van veel westerse landen. Iran heeft altijd volgehouden dat het geen ambities heeft om een kernwapen te maken, maar dat het land kerncentrales wil bouwen voor energie. Aan die lezing twijfelt het Westen.

Olie-inkomsten

De olie-inkomsten van IS zijn sterk afgenomen sinds de door de VS geleide coalitie in augustus is begonnen de extremistische soennieten te bombarderen. Dit hebben Duitse media donderdag gemeld op gezag van de Duitse geheime dienst BND.

Voor het begin van de luchtaanvallen werd de dagelijkse opbrengst uit de olieverkoop van IS nog geschat op 2 miljoen dollar (bijna 1,6 miljoen euro). Dit is inmiddels gedaald naar minder dan 300.000 dollar per dag.

Naast de bombardementen speelt IS ook het gebrek aan experts parten bij de oliewinning in de uitgebreide gebieden in Irak en Syrië die IS beheerst. Desondanks beschouwen experts IS als de rijkste terreurorganisatie ter wereld.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS