Het Joegoslavië-Tribunaal laat de zieke Servische ultranationalist Vojislav Seselj (60) voorlopig vrij, in afwachting van de uitspraak in zijn proces wegens oorlogsmisdaden. 

Dit hebben rechters van het VN-hof in Den Haag donderdag besloten.

Seselj kwam in februari 2003 vrijwillig naar Den Haag, naar eigen zeggen om het tribunaal te vernietigen, desnoods met koningin Beatrix als bijkomende schade.

Hoge tribunaalfunctionarissen zitten in hun maag met de duur van meer dan elf jaar van zijn voorarrest. Seselj is voor de wet onschuldig tot hij eventueel is veroordeeld, en volgens Europese normen mag voorarrest niet te lang duren.

Jaar

Een uitspraak in de Seselj-zaak zal nog zeker een jaar op zich laten wachten. Er is een rechter vervangen in het proces, en de vervangende rechter zegt zeker tot de zomer van 2015 nodig te hebben om de honderdduizenden pagina's dossier te lezen. Dan kan hij pas beginnen om met de andere twee rechters te beraadslagen over de uitspraak. Seselj is aangeklaagd wegens onder meer oorlogsmisdaden van zijn milities in Kroatië en Bosnië van 1991 tot 1993.

Tijdens zijn jaren in zijn VN-cel in Scheveningen bleef Seselj leiding geven aan zijn Servische Radicale Partij. Tijdens een deel van die periode was die de grootste in het Servische parlement in Belgrado.