Oppositieleiders, leden van het maatschappelijk middenveld en andere belangrijke leiders in Burkina Faso zijn donderdag bijeengekomen om de regels voor het instellen van een overgangsregering te bepalen. 

Ook gaan ze bepalen wat ze verwachten van een nieuwe leider. Woensdag werd ook al overleg gevoerd, waarbij werd bemiddeld door de presidenten van Ghana, Senegal en Nigeria.

Het straatarme West-Afrikaanse land werd 27 jaar geleid door president Blaise Compaoré. Hij moest echter vorige week het veld ruimen, omdat hij ondanks fel verzet op wilde gaan voor een nieuwe termijn.

Compaoré heeft nog een mogelijke opvolger aangewezen, maar na zijn vertrek ontstond een machtsvacuüm waarin legerleiders hun kans grepen.

Burgerbestuur

Internationale gezanten dringen er bij Burkina Faso op aan snel een burgerbestuur aan te wijzen dat het land bestuurt totdat er verkiezingen zijn gehouden. De Afrikaanse Unie heeft gedreigd met sancties als er niet snel een nieuwe regering komt.

Woensdag werd overleg gevoerd en alle partijen waren het erover eens dat de overgangsperiode een jaar mag duren en dat er in november 2015 verkiezingen moeten worden gehouden.

"Ik denk dat we eerder over enkele dagen dan over enkele weken een overeenkomst kunnen sluiten en een overgangsregering kunnen installeren", zei de Ghanese president John Dramani Mahama. "Ik ben er zeker van dat we niet het stadium bereiken waarin de internationale gemeenschap sancties op moet leggen."