De Libische verkiezingen in juni die resulteerden in een internationaal erkende regering en parlement zijn in strijd met de grondwet. Dat heeft het Libische hooggerechtshof donderdag bepaald.

De uitspraak zorgt voor meer politieke spanningen in het door conflict verscheurde land. Het hof velde het oordeel in de hoofdstad Tripoli, die onder gezag staat van islamistische milities. 

De strijdgroepen verdreven het door de internationale gemeenschap erkende parlement naar de oostelijk gelegen stad Tobruk. Deze volksvertegenwoordiging bestaat vooral uit tegenstanders van de islamisten.

Een prominent parlementslid uit Tobruk liet weten de uitspraak van het hooggerechtshof af te wijzen. Abu-Bakr Baeira noemde het vonnis 'gepolitiseerd' en zei dat dit het uiteenvallen van Libië alleen maar verder in de hand werkt.

Maatregelen

"Tripoli is gekaapt", aldus Baeira. "Wij erkennen niets dat daar wordt besloten." Hij liet weten dat het parlement in Tobruk momenteel vergadert over te nemen maatregelen.

Libië verkeert in de grootste wanorde sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011. De regeringen in Tripoli en Tobruk voeren een machtsstrijd, die door talloze milities door het hele land wordt uitgevochten.