De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft opdracht gegeven voor het bergen van wrakstukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. Dat kan binnen enkele dagen beginnen, waarna de wrakstukken naar Nederland mogen worden gebracht.

Dat laat de OVV donderdag weten

De raad wil voor het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash een reconstructie maken van een deel van het toestel.

De Onderzoeksraad verwacht dat het binnen enkele dagen mogelijk zal zijn om te starten met het bergen van de wrakstukken. 

Niet begonnen

Donderdag zijn er nog geen wrakstukken geborgen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie laten weten.

Ze sprak daarmee berichten tegen van verscheidene buitenlandse media dat Nederlandse experts waren begonnen met het bergen van wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines.

Het komende bergingswerk wordt nu voorbereid. De snelheid van de operatie hangt onder meer af van de ''fragiele veiligheidsomstandigheden'' in het gebied van de crash, meldt de Onderzoeksraad.

Er zijn met lokale partijen afspraken gemaakt over de berging van wrakstukken, zegt een woordvoerder van de raad. Daarbij is onder meer de lokale rampendienst SES betrokken. De onderzoeksraad doet geen uitspraken over welk deel van het toestel het wil reconstrueren voor het onderzoek.

De OVV leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp.

Stoffelijke resten

Nederlandse bergers hebben donderdag in Oost-Oekraïne opnieuw stoffelijke resten geborgen van slachtoffers van vlucht MH17. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De resten worden overgebracht naar Charkov. De stoffelijke resten die de afgelopen dagen zijn verzameld, worden zaterdagmiddag met een transportvliegtuig overgebracht naar Vliegbasis Eindhoven.

Donderdag zijn ook borden geplaatst, zodat het crashgebied in de winterperiode ook duidelijk is gemarkeerd. Het bezoek aan de rampplek van de leden van de Nederlandse repatriëringsmissie gebeurde onder leiding van de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de OVSE.

Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 289 slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp