De treinstaking in Duitsland heeft donderdag tot lange files en andere verkeersproblemen geleid.

De machinisten van de nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn hadden donderdag ook een groot deel van het personenvervoer platgelegd.

In totaal viel twee derde van de intercity's uit. Volgens spoorbedrijf Deutsche Bahn zorgde een noodspoorboekje echter voor een 'stabiele vervanging'. Reizigers kregen daardoor weliswaar te maken met vertragingen en uitval van treinen, maar konden toch redelijk op hun bestemming komen.

In het regionale treinverkeer vielen meer ritten uit. In sommige regio's ging het om driekwart van de treinen.

Files

Mensen die de auto pakten, kregen door de staking in de ochtendspits te maken met lange files. Ook voor donderdagavond wordt een grote drukte op de wegen verwacht.

De Bahn wil via een kort geding proberen de staking te laten verbieden. Daarvoor is bij een rechtbank in Frankfurt een procedure aangespannen, meldde het bedrijf donderdag.

Arbeidsvoorwaarden

De machinisten staken voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals meer loon en korter werken. De staking moet tot maandagochtend duren. Zondag is de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse muur. In en rond Berlijn viel donderdagmorgen tussen de 60 en 80 procent van het treinverkeer uit.

In de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is donderdag circa 70 procent van alle treinen uitgevallen, melden Duitse media. In het zuidelijke Beieren rijdt naar schatting nog de helft van de treinen.