De sloop van de zeven hangars en vijf ondergrondse tunnels in Syrië die zijn gebruikt voor het produceren van chemische wapens zijn in de zomer van 2015 voltooid. De Verenigde Naties beginnen later deze maand met de vernietiging ervan.

Dat zei de Australische VN-gezant Gary Quinlan woensdag in New York.

Quinlan deed zijn uitspraak na gesprekken met de Nederlandse Sigrid Kaag die voor de VN en de OPCW toeziet op de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal in Syrië.

Behalve de twaalf constructies is er ook nog een ander gebouw dat moet worden gesloopt waarin het dodelijke gif ricine werd geproduceerd. Het regime in Syrië stelde de VN pas in september op de hoogte van het bestaan van het complex.

Ontmantelen

Het Syrische regime ging eind vorig jaar akkoord met het plan van de VN om het chemische wapenarsenaal van het land te ontmantelen. De OPCW in Den Haag zag toe op de vernietiging van 1.300 ton giftige stoffen. Syrië zou volgens de afspraak alle gebouwen waarin chemische wapens werden geproduceerd of opgeslagen al moeten hebben vernietigd.

De Syrische VN-gezant Bashar Ja'afari liet woensdag weten dat Syrië geen chemische wapens meer heeft en dat er alleen nog lege gebouwen gesloopt moeten worden.